Alles over oplegsloten jun19

Tags

Related Posts

Share This

Alles over oplegsloten

Er zijn verschillende soorten sloten die je kunt gebruiken om je woning te beveiligen. Eén van de sloten die je op je deur kunt monteren om te voorkomen dat er indringers in huis kunnen komen, is een oplegslot. In dit artikel lees je alles over oplegsloten.

Een oplegslot wordt ook wel een opbouwslot genoemd, en zitten vaak op deuren van karakteristieke woningen. Naast oplegsloten voor deuren, zijn er ook oplegsloten voor ramen. Een oplegslot heeft zijn naam te danken aan de manier van bevestigen ‘op’ de deur of het raam, en ‘op’ het kozijn. Bij het monteren van een opbouwslot werk je dus niet in de deur (zoals bij een insteekslot), maar op de deur.

Opbouwsloten zijn minder veilig dan de nieuwere sloten, die in een deur worden verwerkt. Heb je nog oude opbouwsloten op je deuren zitten, dan kunt u beter een nieuw oplegslot kopen. Oplegsloten kunnen vervangen worden met nieuwere SKG** (SKG2) goedgekeurde versies van de sloten, maar ook met ingebouwde sloten. De SKG2 opbouwsloten zijn beter dan de oudere versies, maar bieden nog altijd minder goede bescherming dan de SKG3 sloten die in de deur verwerkt worden.

Oplegslot of insteekslot?

Vergelijken we de veiligheid van het opbouwslot met het insteekslot met elkaar, dan zien we dat het insteekslot over het algemeen veiliger is. Opbouwsloten met SKG** keurmerk zijn over het algemeen vrij veilig, maar insteeksloten met SKG*** keurmerk zijn wel beter. Deze sloten zijn namelijk ook bestand tegen de inbraakmethode van het kerntrekken: de nieuwste manier voor inbrekers om binnen enkele seconden een afgesloten deur te openen.
Oplegsloten kunnen echter nog veiliger gemaakt worden door ze te voorzien van een anti kerntrek rozet. Door dit rozet aan de buitenkant op het slot te plaatsen, is het bestand tegen de populaire kerntrekmethode en dus een stuk inbraakveiliger! insteekslot dus in de deur.

Oplegslot vervangen

Heeft u een oplegslot en wilt u deze vervangen? U kunt er ook voor kiezen om niet het hele slot te vervangen, maar alleen de cilinder die erin zit, dit wordt een ombouwset genoemd. Wilt u (een deel van uw) oplegslot vervangen? Voor dit alles en nog veel meer sloten kunt u terecht bij Veiligheids-sloten.nl.