Je huis verbouwen of een schuur bouwen jul06

Tags

Related Posts

Share This

Je huis verbouwen of een schuur bouwen

Elk jaar verbouwen veel Nederlanders hun huis. Het kan zijn dat er naar achteren uitgebouwd wordt om van een kleine keuken een grote leefkeuken te maken. Ook is het aanbouwen van een schuur erg gewild in Nederland en dan hebben we het nog niet eens over een tuinhuisje of blokhut. Met al dat gebouw kan jij je vast voorstellen dat er ook restricties gelden en regels zijn over wat wel en niet gebouwd kan worden. Deze regels zijn vastgelegd in de bestemmingsplan van uw wijk die de gemeente heeft opgesteld.

Wat is een bestemmingsplan?

De bestemmingsplan bestaat uit afspraken over waar verschillende grondgebieden voor moeten dienen. Zo staat er in een bestemmingsplan dat een bepaald gebied dient als woonwijk waar geen winkels staan behalve in het aangegeven winkelcentrum waar weer geen woningen mogen staan. Dit zorgt voor een ordening van de stad en een logische opdeling van grondgebieden in logisch en nuttig bestede ruimtes. Het zou namelijk niet in het belang van iedereen zijn als er van een winkelpand midden in een winkelcentrum een woning wordt gemaakt. Ook zou het niet prettig voor omwonenden zijn als een woonhuis midden in een woonwijk wordt omgebouwd tot café die tot laat in de nacht open is. Een bestemmingsplan bakent daarom niet alleen gebieden af voor bepaalde doelen, maar zorgt daarmee ook voor rust in gebieden waar men verlangt dat het rustig is.

Hoe komt een bestemmingsplan tot stand?

Een bestemmingsplan komt niet zomaar tot stand. Ten eerste is er structuurvisie die opgesteld is door de rijksoverheid in samenwerking met de provincies en gemeenten. Een bestemmingsplan moet altijd binnen de kaders vallen van de structuurvisie. Vervolgens wordt een bestemmingsplan opgesteld met een toelichting, plankaart en regels. Zo wordt duidelijk gemaakt wat de kenmerken van een woonwijk moeten zijn en is er op de plankaart te zien welke gebieden waar voor dienen. In de regels wordt er concreet gemaakt wat gebouwd mag worden en wat voor doel een bepaalde bestemming moet hebben.

Kan een bestemmingsplan gewijzigd worden?

Elke stad heeft een bestemmingsplan. Als u bijvoorbeeld in Den Haag woont heeft u te maken met bestemmingsplan Den Haag. Als u in Utrecht woont heeft u te maken met bestemmingsplan Utrecht. Stel dat in het bestemmingsplan een maximaal woonoppervlak is vastgesteld voor het grond dat u bezit. Dan is het raadzaam om het maximum niet zonder toestemming te overschrijden. Het is echter wel mogelijk om een verzoek in te dienen bij de gemeenteraad om het bestemmingsplan te herzien. Als u dit doet is het verstandig een adviseur in handen te nemen een verzoek op te stellen die een grote slagingskans heeft.

Als u uw huis wil verbouwen moet het dus wel binnen bepaalde regels vallen die beschreven zijn in het bestemmingsplan. Als u een aanbouw wenst die buiten de voorschriften valt, moet u een verzoek tot herziening indienen alvorens u begint te bouwen. Als u toch een bouwwerk neerzet die niet aan de regels voldoet, riskeert u dat het bouwwerk weer weggehaald moet worden.