Loopt het regenwater niet goed weg in jouw tuin? 3 tips die jij wellicht kan gebruiken mei25

Tags

Related Posts

Share This

Loopt het regenwater niet goed weg in jouw tuin? 3 tips die jij wellicht kan gebruiken

Helaas hebben wij in Nederland te maken met regenval; dit komt haast in elk seizoen wel voor. Uiteraard moet je tuin hiervoor bestendig zijn en bij hevige neerval zorgen voor een goede afvoer van regenwater. Is dit bij jou niet het geval? Lees dan snel verder voor 3 handige tips die je op weg kunnen helpen!

1. Kunststof leidingsysteem

Voor een goede doorstroming en afvoer van overtollig regenwater in de tuin, is een kunststof leidingsysteem een goede optie. Door middel van een goede buitenriolering zal regenwater zich niet ophopen in de tuin. Er zijn verschillende soorten manieren voor een buitenriolering. Zo kun je denken aan het gebruik maken van zwaartekracht om het water op de plaats van bestemming te krijgen. Hierbij wordt het leidingsysteem met een kleine helling aangelegd, waardoor regenwater vanzelf verdwijnt uit je tuin.

2. Verminder verharding

Een tweede tip is de verharding. Hoewel tegels en dergelijke praktisch en onderhoudsvriendelijk zijn, zorgt de verharding ervoor dat het regenwater niet goed kan wegzakken. Het water kan niet bij de grond en gaat direct naar het riool, dat snel zal overstromen als de buren ook allemaal dezelfde verharding in de tuin hebben. Kies daarom voor brede voegen tussen tegels of stenen, en ga voor minimaal 50% groen in de tuin, zodat het water kan wegzakken in de grond. Een goed gelegde tuin met een goed waterafvoersysteem kan zorgen voor een verhoogde waarde van je woning. Kijk dus goed hoe jij je tuin inricht en waar je het (overtollige) regenwater naartoe laat stromen.

3. Bestrating aanpakken

Naast meer groen toevoegen kun je ook kiezen om de complete bestrating aan te passen. Zo kun je er ook voor kiezen om kruiptijm tussen de tegels te plaatsen. Zeer effectief én inclusief lekkere geur!

Veel mensen kiezen voor tegels in de tuin, maar kies ook eens voor grind! Er zijn diverse soorten en kleuren grind die bij iedere tuinstijl passen. Er zijn ook speciale tegels en matten beschikbaar om grind vast te houden. Een grindmat zorgt er bijvoorbeeld voor dat alles op zijn plek blijft liggen. Lees je dus goed in om alle mogelijkheden te bekijken en kijk hierbij ook naar je budget.

Het is cruciaal om regenwater goed weg te laten lopen in jouw tuin, om overstroming en dus overlast te voorkomen. Kijk van tevoren goed naar wat je budget is, een tuin kan namelijk een aardige kostenpost zijn. Maar voor ieder budget zijn er diverse oplossingen te bedenken zodat ook jouw tuin regenproof gemaakt kan worden!