Op zoek naar een huurwoning? Let op deze 3 zaken mei25

Tags

Related Posts

Share This

Op zoek naar een huurwoning? Let op deze 3 zaken

Ben jij op zoek naar een huurwoning? Je hebt de verschillende afwegingen tussen het kopen en huren van een woning bekeken en hebt een keuze gemaakt. Wellicht ben je net afgestudeerd, heb je net een nieuwe baan, of is je relatie net uit en moet je op zoek naar een nieuwe woning om je te settelen.. het is allemaal mogelijk. Huurwoningen zijn voor iedereen. Het is goed om, in je zoektocht naar jouw perfecte huurwoning, verschillende zaken in je achterhoofd te houden. Welke dat zijn? Je leest het hier!

1. Begin op tijd

Begin op tijd: is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want het kan zomaar uit het niets vallen om een huurwoning te moeten regelen, maar het kan veel voordelen bieden als je al langere tijd bij verschillende wooncorporaties ingeschreven staat. Mensen die al langer op een wachtlijst staan, maken namelijk eerder kans op de huurwoning van hun dromen. Schrijf je daarom zo snel mogelijk in, noteer jouw huurwoningwensen en blijf actief zoekende. Zeker wanneer je in de grote steden op zoek bent naar een huurwoning kan het lastig zijn als je nog niet lang genoeg ingeschreven bent.

2. Bekijk of je recht hebt op huurtoeslag

Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, wil je recht hebben op huurtoeslag. Allereerst mag het (gezamenlijke) inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Daarnaast moet je een geldig Nederlandse nationaliteit hebben en ouder zijn dan achttien jaar. Er zijn nog meer eisen te vinden om te kijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag, bekijk deze vooral even. Het kan veel schelen in maandelijkse kosten als je hier recht op hebt.

3. Controleer de huurwoning zorgvuldig

Wanneer je eenmaal gekozen bent en huurwoningen mag bekijken, wil je niets liever dan een woning die in goede conditie is. Vaak denkt men dat een huurwoning standaard in goede staat is, maar dit is niet altijd zo. Waar moet je goed op letten in je overweging van een huurwoning?

4. Omgeving

Op televisie worden er ook steeds meer televisieprogramma’s over gemaakt: bonje met de buren. Klop eens aan bij de buren tijdens een bezoek aan je potentiële huurwoning, vraag naar de omgeving en krijg een eerste indruk. Natuurlijk heb je geen volledig beeld na één gesprek, maar het kan je zeker een gevoel geven bij de woning en omgeving zelf.

5. Conditie van de huurwoning

De conditie van de woning zijn op verschillende manieren te zien. Zie je veel vochtplekken, is het behang verkleurd, hoe oud is de cv-ketel? Neem een lijst mee en controleer elke hoek en elk raam. Wanneer de woning in slechte conditie is, kan dit erg kwalijk zijn voor je gezondheid. Investeer liever in een andere huurwoning. Je gezondheid is belangrijker.

Hopelijk helpen bovenstaande zaken je op weg in je zoektocht naar een geschikte huurwoning. Heb je nog aanvullende zaken? Laat het hieronder weten!