Welk laminaat past het beste bij jouw huis? okt18

Tags

Related Posts

Share This

Welk laminaat past het beste bij jouw huis?

Een vloer van laminaat bestaat eigenlijk uit een soort plaatmateriaal welke uit plaatjes op is gebouwd. Iemand die een klein beetje ervaring heeft in het doen van klusjes thuis moet geen moeite hebben met het leggen van een laminaatvloertje. Doordat tegenwoordig veelal gebruik wordt gemaakt van het zogeheten kliksysteem is het voor de meeste mensen niet meer een hele klus om een vloertje neer te leggen thuis.

 

Laminaat: verschillende soorten

Het komt vast niet als een verrassing dat er verschillende soorten laminaat worden onderscheidden. Wij onderscheiden MDF- en HDF laminaat. Medium Density Fiberboard (MDF) is meestal iets minder sterk als High Density Fiberboard (HDF). Dit heeft te maken met verschillen in de dichtheid van het hout. De bovenste laag van het laminaat wordt ook wel de printlaag genoemd, hoe de printlaag eruitziet bepaald namelijk uiteindelijk hoe jij als kijker het laminaat ziet. De printlaag wordt nog bedekt door een slijtlaag.

Hoe laminaat eruit ziet

Zoals hierboven al benoemd bepaalt de printlaag van laminaat uiteindelijk hoe het laminaat er precies uit komt te zien. Tegenwoordig is de techniek zodanig gevorderd dat deze erg vakkundig kan worden gemaakt. Laminaat kan zo echt een aanblik geven van ‘echt’ hout of natuursteen. Het voordeel van laminaat ten opzichte van deze materialen is dat het een stuk minder duur is. Daarnaast kun je soms ook kiezen voor een zogeheten V-groef in het laminaat waardoor deze er nog luxer uit zal zien.

Wat is laminaat met een V-groef?

Door het laminaat op een bepaalde manier te leggen ontstaat er een patroon met de letter ‘V’. Veel mensen vinden dat dit er erg mooi uitziet. Het voordeel van laminaat is dat het makkelijk te leggen is, weinig onderhoud kost en bovendien vaak ook veel minder kost dan concurrenten. Het voordeel van laminaat met een V-groef is dan ook nog dat het ‘echt’ lijkt, dus bijvoorbeeld op natuursteen of hout. Daarnaast ontstaan er vaak minder snel oneffenheden of krassen aangezien de groeven vuil opnemen.

Een laminaatvloer schoonhouden

Als je een vloer van laminaat hebt, dan is het natuurlijk jouw bedoeling om deze zo lang mogelijk schoon te houden. Dit kun je doen door minstens een keer per week de stofzuiger eroverheen te houden. Gebruik hierbij wel de speciale borstel van de stofzuiger waardoor zand en vuil tegelijk op worden gezogen. Zand is namelijk een echte boosdoener voor een laminaatvloer en kan veel schade toebrengen.

Reinigen met vocht

Helaas kan het voorkomen dat er een vlek ontstaat op de laminaatvloer. Bijvoorbeeld wanneer iemand na een regenbui met natte schoenen naar binnen is gelopen. Dit hoeft gelukkig geen schade toe te brengen aan je laminaat als je snel handelt. Met een vochtige doek of een dweil kun je de vlek snel verwijderen.

Laminaatvloer en allesreiniger

Allesreiniger heeft vaak een grote pH-waarde waardoor het niet erg verstandig is om deze te gebruiken op een vloer van laminaat. Er zijn gelukkig speciale reinigers voor laminaatvloeren in omloop, deze kan je veel beter gebruiken. Doe dit wel met mate, want in grote hoeveelheden kan het de vloer alsnog schaden.