Welke versterker heb je nodig? mrt14

Tags

Related Posts

Share This

Welke versterker heb je nodig?

Dus je bent opzoek naar goede boxen en een daarbij passende versterker voor in de woonkamer? We leggen je kort de verschillen uit.

Wat is een versterker?

Voordat we beginnen moeten we natuurlijk eerst even uitleggen wat een versterker is, kort gezegd versterkt het slechts het geluid, dit door middel van het versterken van elektronische signalen. Als je met je oor heel dicht bij een platenspeler zou houden zou je zacht het geluid kunnen horen, een versterker zorgt ervoor dat je het geluid op normaal niveau kunt horen. Natuurlijk kan hij dit niet alleen, om het daadwerkelijk om te zetten tot geluid zijn natuurlijk een goed stel speakers nodig. Tegenwoordig zijn er veel speakers te vinden waarin al een versterker zit ingebouwd, maar het is ook mogelijk losse speakers te kopen. Vaak zijn deze, in combinatie met een kwalitatieve speaker, veel beter dan speakers met een ingebouwde versterker.

Er wordt zelfs onderscheid gemaakt tussen voorversterkers en eindversterkers, voorversterkers versterken het eerste beetje signaal (ofwel geluid) waarna de eindversterker het nog meer versterkt en het uiteindelijk naar de speakers stuurt. Je zou ervoor kunnen kiezen om deze twee versterkers los te kopen, maar er zijn ook geïntegreerde versterkers waarin deze beiden verwerkt zitten.

Kortom een versterker zorgt ervoor dat jij al je audio kunt afspelen op je boxen.

Wat voor verschillende versterkers zijn er?

Om het je nog lastiger te maken zijn er onder de versterkers zelf nog verschillende varianten, die hieronder worden toegelicht.

  • Stereo versterker – stereo houdt eigenlijk in links en rechts, deze versterker stuurt zijn geluid weer uit in twee uitgangen, oftewel de 2 speakers.
  • Surround versterker – in tegenstelling tot de stereo kan deze versterker wel naar meerdere uitgangen sturen.

Hoe werkt een versterker?

En tot slot zijn er ook nog verschillende manieren hoe een versterker werkt wat ook weer verschillend resultaat oplevert.

  • Transistor versterker – zoals de naam het al zegt maakt deze versterker gebruik van een transistor, deze versterkers zijn vaker goedkoper en geven een meer realistisch geluid weer.
  • Buizen versterker – ook zoals hierbij de naam het al zegt maakt deze versterker gebruik van buizen die het signaal versterken. Het geluid hiervan wordt vaker als levendiger ervaren.
  • Digitale versterker – hier geldt nogmaals dat de naam al verklapt hoe de versterker werkt, namelijk digitaal. De signalen worden digitaal omgezet en pas op het laatste moment weer analoog teruggezet.

Hopelijk weet je inmiddels een beetje meer over versterkers.

Maar welke versterker moet ik nou kiezen?

Helaas kunnen we geen antwoord op deze vraag, het draait allemaal om persoonlijke voorkeur en dus wat jij als fijn geluid ervaart. Natuurlijk is het mogelijk om professionals om advies te vragen maar de uiteindelijke keuze zal toch echt op je oor berust moeten zijn. We raden dan ook aan om bij een specialist langs te gaan en hier verschillende versterkers (en daarbij ook speakers) te testen in een hiervoor speciaal ingerichte luisterruimte en te kijken wat het beste bij jou past. Zo zorg je er uiteindelijk voor dat de je de beste versterker (en speaker) voor jouw oren vindt.